Wie zijn wij?

Een opleiding bij onze opleidingsschool betekent dat je verschillende onderwijstypen ervaart en wordt begeleid door betrokken, bevlogen en bekwame begeleiders

Ons partnerschap

Het partnerschap van onze opleidingsschool bestaat uit de zeven scholen van de CVO Groep, de Hogeschool Utrecht (Instituut Archimedes, IA), de Universiteit Utrecht (Graduate School of Teaching, GST) en de HAN-ALO.

De CVO Groep gaat voor het motto “Samen Sterker”. Dat betekent dat samen wordt gewerkt waar het kan, met respect voor de eigen identiteit van elke school.

In de opleidingsschool maak je kennis met verschillende scholen in de groep: dit is dus je kans om verschillen te ervaren en je professionele identiteit verder te ontwikkelen.

De CVO Groep bestaat uit de volgende scholen:

  • Beukenrode Onderwijs (VSO, vmbo) – 80 leerlingen
  • Christelijk College Zeist (vmbo) – 400 leerlingen
  • Christelijk Lyceum Zeist (vmbo-tl t/m (tweetalig) gymnasium) – 1500 leerlingen
  • Revius Lyceum Doorn (mavo t/m (tweetalig) vwo) – 1400 leerlingen
  • Revius Lyceum Wijk (vmbo + onderbouw h/v) – 800 leerlingen
  • Seyster College (Praktijkonderwijs) – 200 leerlingen
  • VSO De Sprong (VSO) – 80 leerlingen

 

Wie zijn we?

In ons partnerschap word je intensief begeleid.

  • Jouw persoonlijke werkplekbegeleider spreekt wekelijks met jou over je voortgang, bezoekt lessen en laat je daarop reflecteren. Dit is een vakgenoot die je dus de fijne kneepjes van het vak bijbrengt.
  • Elke school heeft 1 of 2 schoolopleiders. Zij begeleiden je bij intervisie en zijn het eerste aanspreekpunt wanneer je vastloopt.
  • Op elke school werkt 1 instituutsopleider. Zij werken vanuit de instituten (HU, UU, Han-ALO) en begeleiden je in de voortgang van je studie. Ook zij verzorgen intervisie, vaak samen met de schoolopleider, waardoor jij gestimuleerd wordt om de theorie die je op het instituut aangeleerd krijgt, direct te verwerken in de praktijk.

Deze collega’s werken elke dag keihard om de opleiding samen met jou tot een succes te maken. Geef aan wat je nodig hebt en wij kijken wat mogelijk is!

In deze video lichten drie collega’s hun werk binnen de opleidingsschool toe.

 

Wat bieden we je?

Onze drie kernwaarden zijn geconcretiseerd in het opleidingsprogramma. Binnen onze opleidingsschool krijg je de begeleiding die je nodig hebt en bieden we je een veilige leerwerkplek.

Woensdagmiddag is onze opleidingsmiddag: hier bieden we themabijeenkomsten, intervisie en ga je aan de slag met opdrachten voor je opleiding. Derde en vierdejaars doen dit in hun eigen Leernetwerk Op School (LOS) en werken dus samen met een vaste groep studenten.

Betrokken
  • Intensieve persoonlijke begeleiding door een werkplekbegeleider
  • Intervisie met andere studenten, begeleid door een school- en een instituutsopleider
  • LOS: wekelijkse bijeenkomsten met eenzelfde groep studenten, begeleid door school- en instituutsopleider.
  • Uitwisseling met andere studenten, scholen en onderwijstypen middels de uitwisselopdracht, de roulerende themabijeenkomsten en het oriëntatieprogramma (pro en vso).
Bevlogen
  • Je formuleert persoonlijke leervragen. We spelen in op jouw urgentiegevoel en houden daarmee het leren op gang. Zo blijf je je ontwikkelen.
  • Je bent onderdeel van de school en een team. Je krijgt zicht op hoe je je kunt blijven ontwikkelen na het afronden van de opleiding.
  • Met de themabijeenkomsten ‘Persoonlijk leiderschap’ ‘Logopedie’ en ‘duurzame inzetbaarheid’ besteden we gericht aandacht aan het bevlogen zijn en houden.
  • Collega’s zetten kennis en ervaring in in de begeleiding van jou en blijven zo hun beroep verdiepen. Andersom voed jij hen in relevante nieuwe ontwikkelingen binnen hun vak en het beroep van leraar. Een mooie wisselwerking!
  • Je verwerft actief kennis, leert vaardigheden en wordt hierin intensief begeleid. Daardoor blijft het lesgeven interessant en uitdagend en leer je in een veilige omgeving. Zo werken we aan duurzame inzetbaarheid en helpen we uitvallen voorkomen.
Bekwaam

Kwalificatie: we begeleiden bij het verwerven van competenties die nodig zijn om een goede leraar te worden door themabijeenkomsten over klassenmanagement, groepsdynamiek, logopedie, oudergesprekken en de docent als pedagoog en daarop reflecteren.

 

Socialisatie: we leren wat ‘gebruikelijk’ is binnen de beroepsgroep en leren deel uitmaken van de samenleving met de uitwisselopdracht, roulerende themabijeenkomsten en veel samenwerken.

Persoonsvorming: we begeleiden bij het ontdekken en ontwikkelen van passies en beroepsidentiteit en leren je omgaan met het gegeven dat je altijd (ook) als persoon voor de klas staat (intervisie, persoonlijke begeleiding, themabijeenkomst persoonlijk leiderschap)

 

“De begeleiding is subliem. Ik voel me gezien, gehoord en gecoacht door iedereen op mijn werkplek. Alles is erop gericht om een veilige stageplek te bieden, waar ik veilig kan leren. Ik kan altijd bij iedereen aankloppen als ik een vraag heb. Het is echt een warm bad.”