Masterclass geheugen: onvergetelijk

Op 16 oktober was het dan eindelijk zover: de eerste themabijeenkomst voor de stagiairs van de OZU. Deze bijeenkomst was op het Seyster College en had als thema de werking van ons geheugen.

Nadat een student of 20 zich een weg langs alle stakende boeren naar de school had gebaand, kon de bijeenkomst van start gaan. De presentatie werd geopend door 2 docenten die bij aanvang een inventarisatie maakten van de kennis die de studenten (hopelijk) reeds vergaard hadden omtrent dit onderwerp, omdat ze voorafgaand aan deze ochtend een aantal stukken met de nodige informatie toegestuurd hadden gekregen. Om dit allemaal te peilen, werd iedereen verzocht op het internet naar de zogenoemde ‘’mentimeter’’ te navigeren en daar in zoveel mogelijk steekwoorden aan te geven wat zij inmiddels hadden geleerd over de werking en verschillende bereiken van het geheugen. Alle ingevoerde woorden verschenen vervolgens op het bord en werden plenair kort besproken, waarna de docenten overgingen op een stukje theoretische uitleg.

Vervolgens was het de beurt aan ons studenten om aan de slag te gaan met een interactieve oefening om ons eigen geheugen eens te testen. Het wiskundige getal pi werd door de docenten aangehaald om te laten zien dat wij allemaal m.b.v. een trucje in staat zijn minstens 20 getallen achter de komma te kunnen onthouden. Om dit te bewerkstelligen, werd aan ieder getal een bepaalde letter toegewezen. Daarop volgend kon je het beste de letters clusteren in groepen van 2 of 3 letters, om vervolgens bij al die letters een verhaaltje te bedenken. Hierbij was het van belang dat ieder een passend en een voor hem/haar eenvoudig te onthouden verhaaltje op zou stellen en niet zozeer moest letten op de logica ervan. Wanneer je uiteindelijk je verhaaltje onder de knie had, kon je de letters ervan weer omzetten in de getallenreeks achter de komma van het getal pi.

Op deze manier sloten we allemaal deze leuke en bijzonder leerzame eerste bijeenkomst van het jaar af, waarna er ook nog even tijd werd vrijgemaakt om de verschillende studentenkoppels voor de uitwisselingsopdracht bekend te maken en hen de gelegenheid te geven om kennis en afspraken omtrent de opdracht met elkaar te maken. Al met al een geslaagde dag!

Namens de studenten,

Petar Damnjanovic